Coraz chętniej korzystamy z PSZOKów
Rok 2020 był rokiem bicia rekordów. Punkty selektywnego zbierania odpadów komunalnych (PSZOK-i) odwiedziło 43,5 tys. mieszkańców, a mobilne punkty selektywnego zbierania odpadów komunalnych (MPSZOK-i) blisko 5,4 tys. To o 95 proc. więcej osób niż w 2019 r. Przełożyło się to na 120 proc. wzrostu ilości wszystkich dostarczonych odpadów. W 2019 roku w PSZOK i MPSZOK zebraliśmy 3283 tony odpadów, a w 2020 r. aż 7305 ton.
Więcej o tym zacnym rekordzie przeczytacie >> http://www.um.warszawa.pl/aktualnosci.
Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą?
Pierwszy mróz i śnieg to sygnał, że czas wywiesić karmniki. Warto jednak wiedzieć jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić. Dokarmianie ptaków to duża odpowiedzialność. Jeśli jest źle zorganizowane może ptakom bardziej zaszkodzić niż chłód czy głód.
Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą, aby im nie szkodzić?
Ważne, żeby przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- Ptaki dokarmiamy tylko podczas mrozów i/lub śniegu, regularnie i aż do nastania odwilży.
- Jeśli zaczniemy – nie przestawajmy.
- Pokarm wykładamy w czystym miejscu – niezjedzone, zalegające resztki gniją, są siedliskiem bakterii i groźnych dla ptaków chorób.
- Podajemy naturalny i świeży pokarm, np. łuskane ziarna słonecznika – chleb oraz resztki z naszego stołu (słone, doprawiane dania) mogą im poważnie zaszkodzić.
- Wystawiamy także świeżą wodę.
- Jeżeli nie możemy stosować powyższych zasad, to lepiej nie dokarmiajmy wcale!
PTASIA STOŁÓWKA
Karma musi być czysta, sucha oraz w małych ilościach, aby nie zalegała, nie psuła się i nie zamarzała.
- Dzwońce, szczygły, wróble, trznadle, mazurki… menu dla ziarnojadów:
- mieszanka różnych nasion: łuskanego słonecznika, lnu, dyni, konopi, maku, proso, owies, nasiona ogórka, rozgniecione orzechy włoskie, owoce róży.
- Sikory, kowaliki, dzięcioły… menu dla owadożernych:
- tłuszcze, np. kawałek słoniny przymocowany do karmnika lub gałęzi – tylko w mroźną pogodę (powyżej 0°C szybko się psuje), na 3-4 tygodnie (po tym okresie jełczeje i staje się szkodliwa), nie może być słona;
- mieszanki tłuszczu i nasion oleistych: łuskanego słonecznika, rzepaku, konopi, zmiażdżonego orzecha włoskiego lub laskowego.
- Kos, drozdy, kwiczoły… menu dla miękkojadów:
- różne owoce i jagody: jabłka całe lub ogryzki, gruszki, owoce jarzębiny, czarnego bzu, owoce dzikiej róży, rodzynki – tylko do temperatury -5°C;
- można także podać ugotowane w nieosolonej wodzie warzywa, ryż i kasze;
- Gołębie, kawki, gawrony…:
- grube kasze, pszenica.
- Łabędzie, kaczki…:
- ziarna zbóż, np. pszenica, mielona kukurydza;
- surowe lub gotowane, drobno pokrojone warzywa, a także poślad, otręby i płatki zbożowe;
- nigdy nie wrzucamy pokarmu do wody.
Więcej no ptakach i innych zwierzętach w mieście przeczytacie >> TUTAJ.
Warszawski Panel Klimatyczny
Upiększamy Wilanów
Program Ochrony Powietrza dla woj. mazowieckiego
Radni województwa mazowieckiego przyjęli nowy Program Ochrony Powietrza - dokument dostępny TU.
Celem programu jest poprawa jakości powietrza w regionie. Program zakłada osiągnięcie znaczącej poprawy poprzez sukcesywną wymianę lub likwidację źródeł niskiej emisji tzw. kopciuchów, ich identyfikację przez inwentaryzację oraz nowe nasadzenia zieleni.
Program nakłada również obowiązki na mieszkańców:
- zakaz korzystania z instalacji do spalania biomasy drzewnej (kominków, piecyków kominkowych, piecyków ozdobnych) podczas dni gdy istnieje ryzyko przekroczenia dopuszczalnych poziomów dla pyłu zawieszonego PM10 (informacja o wysokości poziomu >> TU)
- zakaz używania spalinowych i elektrycznych dmuchaw
- nakaz przestrzegania zapisów tzw uchwały antysmogowej (informacje >> TU)
- obowiązek przekazywania gminom deklaracji o wymianie bądź instalacji dodatkowych źródeł ciepła.
Na realizację działań samorządy i mieszkańcy mają maksymalnie 6 lat.
Informacje o zanieczyszczeniu powietrza >> TU.
Przypominamy również, że posiadacze kominków (lub innych miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń) muszą wymienić je do końca 2022 roku na takie, które spełniają wymogi ekoprojektu, szczegóły TU (https://www.gov.pl/web/klimat/ekoprojekt) lub wyposażyć je w urządzenie ograniczające emisję pyłu do wartości określonych w ekoprojekcie.