Ethar sprawdziła wiedzę naszych uczniów z zakresu mitologii egipskiej. Opowiadała
o symbolu złotego orła Saladyna na fladze. Nasze polskie gołąbki porównała do potrawy Mahshi czyli bakłażanu zawijanego w liście winogron lub kapusty nadziewanego ryżem. Poznaliśmy też święta obchodzone w Egipcie. Alfabet arabski pokazała pisząc imiona uczniów.
Bekir uczył nas jak wyraża się szacunek do starszych osób w jego kraju – Turcji. Opowiadał, że tak jak w Japonii również zdejmuje się buty przed wejściem do mieszkania. Tłumaczył zasady zachowania się w meczecie. Dowiedzieliśmy się, że Turcy także jedzą dużo chleba. Ich codziennym pieczywem  jest ekmek. Mają też pyszne desery – baklavę i gołąbki
w liściach winogron. „Bawełniany zamek” – Pamukkale - Park narodowy objęty patronatem UNESCO zachwycał widokami. (tekst: Koordynatorka projektu Lidia Domańska).

 

kid16 2

kid16 3